Růženka odcestovala do Basileje

22.09.2019 11:24

Dne 10. září odcestovala tříletá samice nosorožce indického Růženka (druhým jménem Shakti) do svého nového domova - švýcarské Zoo Basilej. 

Růženka se narodila 5. února samici Manjule a samci Babuovi. V posledních týdnech byla pravidelně odpojována od matky, aby si zvykla na její nepřítomnost. Transport začal v ranních hodinách a samotný nástup do transportní bedny proběhl (dle mého názoru) velmi hladce, neboť Růženka vešla do bedny cca 10 minut od zahájení celé akce. Celý transport zajišťoval královédvorský safari park, který má s podobnými transporty bohaté zkušenosti.

Z Basileje nejsou žádné konkrétní informace, prostřednictvím plzeňské zoo byla pouze sdělena informace, že do nového domova dorazila v pořádku. O několik dní později poté bylo, opět prostřednictvím plzeňské zoo, zveřejněno několik fotek. Ty nám prozradily, že Růženka byla spojena se stejně starým samce Orysem a jeho matkou Quettou.

Nezbývá než Růžence popřát šťastný život v novém domově a pokud koordinátorka povolí (též sídlí v basilejské zoo), tak i nějaká ta mláďata. :)

Umístění transportní bedny je v plzeňské zoo poměrně problém, protože zde není dostatek místa. Zepředu to není možné, protože tu není místo. Jediná možnost je tak umístit bednu do výběhu. Proto ani není možné nacvičovat nástup do bedny, protože by poté zvířata nemohla ven. 

foto (c) Kateřina Misíková/ Zoo Plzeň

Nakládání transportní bedny na nákladní auto za bedlivého pozorování ošetřovatelů, zooložky a tiskového mluvčího.

foto (c) Kateřina Misíková/ Zoo Plzeň

Růženka (vpravo) se svou "tchýní" Quettou.

foto (c) Ireneusz Dabrowski