Shrnutí dění u nosorožců v ČR a SR za rok 2023

17.02.2024 12:53

Jako tomu již tradičně bývá, s poslední dnem roku přichází shrnutí chovu nosorožců u nás! 

Zoo Bratislava

Stejně jako v letech minulých, ani letos se nic podstatné neudálo. Ada a Tootsie tvoří harmonickou dvojici, která využívají zdejší rozlehlé výběhy. Letos se mi sem konečně podařilo dostat a mohl si tak Tootsie vyfotit na web.
Safari Park Dvůr Králové
Náš největší chovatel nosorožců má tradičně nejvíc novinek, ačkoliv letos jich tolik nebylo.
Na jaře se narodilo mládě nosorožce dvourohého, sameček, který dostal jméno Magashi. Jeho matkou je zkušená samice Maisha, otcem se poprvé stal samec Embu, který do Dvora přicestoval před třemi roky, aby se stal novým plemeníkem. Chov nosorožců dvourohých byl po celý rok a stále ještě je ovlivněn rozsáhlou rekonstrukcí nejstaršího pavilonu, kvůli čemuž musí být nosorožci poměrně natěsno umístěni ve třetím, největším pavilonu. Rekonstrukce se však chýlí ke konci a zanedlouho se do něj nosorožci opět vrátí, díky čemuž jich budeme moct opět obdivovat více.
U stáda nosorožců tuponosých jižních je situace stále stejná, ke stádu čtyř samic je připojován samec Pamir, nicméně žádná ze samic evidentně březí není. Zejména u mladé samice Gayi by to bylo záhodno, protože už má věk na to, aby se stala poprvé matkou.
V rámci ochranářských projektů přišlo několik skvělých zpráv. Ve Rwandě, kam v roce 2019 putoval velký transport pěti nosorožců dvourohých, porodila dvorská samice Jasiri své první mládě, jehož otcem je samec Mandela. V rámci záchrany severních bílých nosorožců bylo vytvořeno již 29 embryí (počet je možná už vyšší, poslední info je z léta), všechna od samice Fatu, a pomalu se blíží fáze, kdy budou embrya vkládána do náhradních matek.
Zoo Plzeň
Ani letos se situace ve zdejším chovu nijak nepohnula a zoo tak i nadále chová pár Baabuu & Manjula.
Zoo Zlín/ Lešná
Od Naji či Zanty se mláďat už téměř jistě nedočkáme a na dovoz nové samice zřejmě není dostatek místa. Nosorožci ale mají v plánu novou expozici v rámci velkého celku Karibuni, kde bude možná větší prostor pro případné větší stádo.
Zoo Praha
Ač je to velmi předběžné, tak i Praha chystá návrat k chovu nosorožců, tentokráte k indickým. Ti by měli mít expozici v rámci Plání, přibližně v místech dnešních výběhů bizonů a zubrů. Nicméně, vzhledem k množství plánů, které zoo má, to vidím reálně až někdy kolem roku 2030.