Jak od sebe rozeznávám nosorožce?

09.06.2019 12:50

„Jak je dokážeš rozeznat?“ „Panebože, vždyť jsou všichni stejní.“ „A to je jako poznáš?“

„Ano, poznám. Poznám je všechny.“

Tyto otázky mě doprovází už několik let, kdykoliv se s někým bavím o nosorožcích. Nosorožci se zabývám už devět let a mám k nim úžasný vztah. Fascinují mě svou velikostí, nečekanou něžností a také svým osudem. Nejblíže se k nosorožcům dostanu v zoologických zahradách. Za těch devět let jsem objel všechny zoo u nás a na Slovensku, které chovají nosorožce. Některé jsem navštívil opakovaně. A právě opakováním (protože opakování je matka moudrosti) jsem začal jednotlivé nosorožce od sebe rozeznávat. Níže vám představím několik fíglů, díky kterým jsem to zvládl.

Zamba z ústecké zoo.

Rohy

Nejlepším rozpoznávacím znakem u nosorožců jsou jejich rohy. Roh je nepřehlédnutelná nosorožčí dominanta a při pohledu na nosorožce každému sjede zrak automaticky k němu. Nosorožci tuponosí, dvourohý a sumaterští mají rohy dva, nosorožci indičtí a jávští pouze jeden. Někdy se může vyskytnout i malý výrůstek kůže na čele, který se nazývá třetí roh.

Každý nosorožec má specifický roh. Ať už jde o tvar, délku, tloušťku, barvu, popraskání či ochlupení, každý roh je jedinečný. Především tvar a délka hrají hlavní roli při rozeznávání jednotlivých nosorožců. Problém nastane, pokud se zoo rozhodne svým nosorožcům rohy zkrátit, jako tomu bylo v případě nosorožců tuponosých jižních na jaře 2017. V tom případě přichází na řadu další rozpoznávací znaky.

Samice Jabulani je ve dvorské skupině momentálně dobře rozpoznetalná, protože má ze všech nejmohutnější rohy.

Uši a ocas

Dobrým rozpoznávacím znakem jsou také uši, a to hned ze dvou důvodů – kvůli chlupatosti a kvůli zástřihům. Někteří jedinci mají uši velmi chlupaté (například tím byla známá skupina nosorožců tuponosých severních), někteří je mají naopak úplně holé. Zástřihy se provádí u mnoha zvířat (a pro fotografy jsou rozhodně lepší než plastové známky), u nosorožců však nebývají tolik typické. Chlupy na konci ocasu lze též použít jako rozpoznávací znak.

Typickým znakem samce Mannyho jsou velmi chlupaté uši.

Postava

Celkový pohled na nosorožce nám též může pomoct s určením jednotlivce. Podle mohutnosti postavy, velikosti břicha, pohlavních orgánů (nejlehčí rozeznání samce od samice), vyklenutého hřbetu nebo různých výrůstků.

Samec Niko z bratislavské zoo.

Umístění

Podle výběhu se dá také určit, o jakého nosorožce se jedná, i když je toto spíš případ Safari parku Dvůr Králové, který disponuje několika výběhy a pavilony. Nosorožci se moc často nepřemisťují, a tak většinou pravidelně chodí do stejných výběhů.

Samci Elias a Joe obývají první výběh u druhého pavilonu, tudíž je možné je jako jediné spatřit i ve vnitřní expozici.

Rýhy

Všechny předchozí rozpoznávací znaky se však mohou během nosorožčího života změnit. Roh si může zlomit nebo mu bude zkrácen. O chlupy na uších může přijít důsledkem omrznutí (případ samce Isise). Postava se mění po celý život. Kvůli spojení nebo uvolnění může být nosorožec kdykoliv přemístěn do jiného výběhu, pavilonu nebo i jiné zoo. Co však zůstává po celý život, jsou rýhy. Rýhy kolem očí, tlamy a pod rohem. Tento způsob však není moc vhodný na určování přímo v zoo. Proto je nejlepší vyfotit si daného nosorožce a doma si na počítači přiblížit tuto část těla a určovat. Je to však důvěryhodný znak, který vám vždy prozradí, o jakého nosorožce se jedná.

Samec Pamir.

Mně osobně dělají největší problém dvě dvojice:

1) Jessica a Temba – od doby, kdy jim byly zkráceny rohy, mám problém s jejich rozeznáváním na první pohled. Dřív jsem je dokázal bezpečně poznat právě díky poměrně mohutným rohům. Proto je teď určuji porovnáním starých fotek s novými a zaměřuji se na rýhy pod rohem. Už se však učím, že Temba má špičku prvního rohu špičatou, zatímco Jessica ji má placatou.

Temba a Jessica na podzim 2017.

2) Naja a Zanta – dlouhodobě nejtěžší určování a popravdě dodnes nevím, zda je rozeznávám správně. Podle všeho by měla mít Zanta první roh ve spodní části tlustší, až hranatý a více chlupatý, zatímco Naja ho má kuželovitý. Dalším rozpoznávacím znakem jsou štětiny na ocase – Zanta je má krátké, Naja dlouhé. Zanta má mít také šrám na boku a Naja hrbolek na žebrech, ale nikdy jsem to u nich neviděl.

 Naja a Zanta.

Naja a Zanta.

No a úplně nejlepší způsob je, když si nosorožce vyfotíte a potom ho porovnáte s mojí databází na této stránce: https://nosorozci-v-cr9.webnode.cz/aktualni-seznam-nosorozcu-v-cr/ :)