Murray

19.01.2022 16:55

Murray (1970 - 2010)
Pravděpodobně o tomto nosorožci slyšíte poprvé. A přesto je svým způsobem výjimečný. Po šesti letech se mi totiž podařilo ze Zoo Tallinn vymámit fotky nosorožce dvourohého Murrayho. Jeho osud je totiž úzce spjat s královédvorským safari parkem.
Murray patřil mezi prvních deset nosorožců dvourohých, které ing. Josef Vágner odchytil v NP Tsavo a následně převezl do Dvora Králové. Čtyři roky žil Murray společně s dalšími nosorožci, až byl v roce 1974 prodán do polské Zoo Wroclaw. Byl jedním ze tří nosorožců z původní skupiny, kteří ve Dvoře nezůstali. Na rozdíl od nich se však Murray do Dvora vrátil, a to v roce 1980. Po úhynu samců Kena a Kinga totiž v zoo chyběl dospělý samec. Po aklimatizaci byl Murray spojen s již chovnou samicí Jimmi, se kterou se však nikdy nespářil. Murray byl nakonec roku 1983 prodán do švýcarské Zoo Zürich, kam odešel společně s chovnou samicí Sabi.
Ve Švýcarsku zplodil Murray své jediné mládě, když v roce 1984 samice Mtoto porodila samce Kifaru II, který byl následně chovným samcem v Hannoveru a Chesteru.
Murray však ani v Zürichu nezůstal. V roce 1988 odešel do estonské Zoo Tallinn. Mezi léty 1990 - 1999 tu s ním žila samice Macha, avšak pár se nikdy nerozmnožil. Murray uhynul v lednu 2010 ve věku cca 40 let. Dožil se tak velmi vysokého věku, nejvyššího ze všech dvorských, z Afriky dovezených dvouroháků. Tallinn obnovil chov nosorožců o tři roky později.

foto (c) Zoo Tallinn

foto (c) Inari Leiman