První úspěšná umělá inseminace nosorožce tuponosého jižního

08.06.2014 11:17

První pokus

Od roku 1983 Zoo Budapešť chová pár nosorožců tuponosých jižních. Samec se jmenuje Easyboy a samice Lulu. I přes to, že zde byly četné pokusy o páření, samice nikdy nezabřezla. Jedním z důvodu může být, že po tolika letech k sobě začali chovat vztah „bratr – sestra“.

V roce 2001 provedl tým IZW (Institut pro výzkum Zoo a přírody) u obou kontrolu reprodukčních orgánů. Sperma samce Easyboye bylo v pořádku, u samice Lulu byly zpozorovány patologické změny v jejím reprodukčním traktu. V roce 2003 proběhla samotná umělá inseminace! Už toto byl úspěch. Ještě větší byl, když se potvrdila březost. Umělé oplodnění bylo u nosorožců v té době provedeno 3x, ale pouze u samice Zulu překročila březost do druhého trimestru. I přes veškerou péči a úsilí samice Lulu porodila 9. 8. 2005 mrtvou samičku. Samička byla pojmenována Ada.

Přesné načásování

I přes smutný konec,se ukázalo, že zabřeznutí bylo nejlepší léčbou pro stárnoucí reprodukční orgány samice Lulu. Cysty a fibrózní jizvy byly pryč a vyhodnocení ukázalo, že by mohla otěhotnět znovu, pokud se to správně načasuje.

Lulu opět březí

Přesně měsíc po porodu byl učiněn další pokus o umělou inseminaci. Podle všech okolností ( načasování, kvalitní sperma) to byla naprosto vhodná doba. Hodnoty poté ukázaly, že Lulu je těhotná! Ke konci ledna 2007 se narodila samička Natalia či Layla. Jednalo se o první mládě ze „zkumavky“ na světě. (PS: Sperma samce EasyBoye bylo použito i u prvního umělého oplodnění bratislavské samice Ada. Ada bohužel nezabřezla)

První mládě nosorožce narozené po umělém oplodnění

Foto (c) gentleman75, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Další mládě a chov

V létě 2007 byla u Lulu opět provedena umělá inseminace. Tentokrát však od jiného samce. Byl to samec Simba ze Zoo Colchester. V roce 2008 se jí narodil samec L.Pancho. V roce 2010 odešli oba samci do Řecka. Easyboy odešel do Thoiry a L. Pancho do Attica Zoological park. Ten rok sem přišel nový samec Zafriel z Ramat Ganu, od kterého se snad dočkáme mláďat přirozenou cestou.