Shrnutí dění u nosorožců v ČR a SR za rok 2019

31.12.2019 13:32

Máme tu konec roku 2019, a tak přichází na řadu tradiční uzávěrka letošních událostí u nosorožců v ČR a SR!
**Zoo Bratislava**
Po celou dobu, co tato shrnutí píšu, jsem vždy u bratislavské zoo psal, že se tu nic nestalo. To však pro letošek neplatí. V srpnu uhynul samec Niko (*1981) a v zoo tak zůstala osamocená samice Ada. Po čase jsem napsal přímo místní zooložce, jaká je budoucnost chovu nosorožců. Ta mi obratem napsala potěšující zprávu, že se rekonstruují boxy pro nosorožce, a že by se v brzké době měla Ada dočkat nové samice. Zároveň, pokud se podaří vystavět úplně nový pavilon pro nosorožce, má Bratislava od koordinátora přislíbena mladá zvířata. V Bratislavě to tedy vypadá, že se máme v budoucnu na co těšit.
**Safari park Dvůr Králové**
Královédvorský safari park má díky velkému chovu tradičně nejvíce novinek a zajímavostí. Bezesporu největší letošní událostí byl transport pěti nosorožců dvourohých (samci Manny a Mandela, samice Jasmína, Olmoti a Jasiri) do rwandského národního parku Akagera. Jednalo se o největší transport nosorožců zpět do Afriky v historii. Podle posledních zpráv se nosorožcům daří dobře a část z nich již byla vypuštěna do volné přírody.
U nosorožců dvourohých dále proběhly dva evropské transporty. Ze Dvora odešel samec Josef do Doué la Fontaine, odkud přišla samice Binti.
U nosorožců tuponosých jižních byla do skupiny začleněna samice Jabulani, která se však projevuje značně antisociálně, bezdůvodně útočí na samce Pamira, bojí se ho... Vzhledem ke stáří samic se obávám, že se od nich mláďat již nedočkáme.
Zásadní průlom proběhl u záchrany nosorožců tuponosých severních. Posledním dvěma žijícím zástupcům tohoto poddruhu, samicím Nájin a Fatu, se v srpnu podařilo odebrat oocyty, které byly následně laboratorně oplodněny. V září poté přišla převratná zpráva, kdy se vědcům podařila vypěstovat dvě embrya, která byla následně zamrazena, aby byla připravena k vložení do náhradní matky jižního poddruhu.
**Zoo Plzeň**
Největší událostí sezóny byl odchod samice Růženky - Shakti (*2017), který připadl na 10. září. Jejím novým domovem se stala švýcarská Basilej, kde na ní čekal stejně starý samec Orys. Nezbývá než doufat, že se příští rok povede spojení Manjuly a Baabua a my se tak budeme moct těšit na další mládě.
**Zoo Ústí nad Labem**
Nejsmutnější zpráva přišla letos z ústecké zoo. Dne 22. července uhynula ve věku 49 let samice Zamba, jeden z nejstarších nosorožců v Evropě a poslední mohykán, který pamatoval transport Ing. Josefa Vágnera. Kostra Zamby by měla skončit v protivínském muzeu, kde již odpočívají její společníci Dan a Saša. Záhy po jejím úhynu přišla zpráva, že město slíbilo zoo peníze na opravu výběhu a pavilonu, aby mohl chov nosorožců pokračovat. Je konec roku, tudíž do toho nebudu šťourat a kalit vodu. Jen čas ukáže, zda se nosorožci v zoo opravdu znovu objeví.
**Zoo Zlín/Lešná**
Zlínská zoo i nadále chová trio Kashka, Naja a Zanta, které se však i za sedmiletého pobytu samice nerozrostlo o mládě. Roli pravděpodobně budou hrát nějaké zdravotní problémy, které mohou být způsobeny několikaletým chovem samic bez samce.
**

Letošní rok byl na novinky u nosorožců velmi plodný. Staly se věci převratné i nevratné. Příští rok budeme sledovat, zda se dočkáme nových nosorožců nebo expozic v Bratislavě a Ústí, zda se budou spojovat nosorožci v Plzni a jak se bude vyvíjet záchrana nosorožců tuponosých severních.