Shrnutí dění u nosorožců v ČR a SR za rok 2020

08.03.2021 09:20

Máme tu konec bláznivého roku 2020 a tak přichází na řadu tradiční shrnutí chovu nosorožců u nás!

**Zoo Bratislava**

Po loňském úhynu samce Nika žila v zoo osamocená samice Ada. Zoo však rozhodně nezahálela a rozhodla se opravit vnitřní prostory nosorožců. I díky tomu mohla v září přicestovat nová samice Tootsie (*1992) z Kessinglandu. Spojení s Adou se povedlo a obě by na jaře měla doplnit ještě jedna samice.

**Safari Park Dvůr Králové**

Podobně jako v Bratislavě, i zde byl rok ve znamení nových příchodů. V březnu přišla nová samice nosorožce tuponosého Gaya (*2016) z Beauvalu, která by se měla stát hlavní nadějí do budoucna při odchovu mláďat. Na podzim ještě z Hodenhagenu přišel nový samec Kusini (*1992), který by měl vybudit rozmnožovací pudy u samice Pamira. Krev v chovu nosorožců dvourohých zase oživil nový mladý samec Embu (*2013) z Chesteru.

Je na místě připomenout i tři projekty na záchranu nosorožců v jejich původní domovině. Projekt návratu nosorožců dvourohých do Tanzanie lze již nějaký čas považovat za velmi úspěšný. Dvorský pár Jamie a Deborah zplodil dohromady již čtyři mláďata a Jamie se navíc stal otcem dalších mláďat s jinými samicemi. Pouze o samci Jabuovi nemám zprávy. Projekt návratu nosorožců dvourohých do Rwandy potkala zkraje roku smutná zpráva, když uhynul samec Manny, který zřejmě nezvládl aklimatizaci na nové prostředí. Zbylá čtveřice nosorožců (Mandela, Jasmína, Olmoti a Jasiri) si již plně zvykla na nový, divoký způsob života.

Při záchraně nosorožců tuponosých severních bohužel sehrála velkou roli epidemie koronaviru. Navzdory tomu byl proveden další odběr vajíček u samic Nájin a Fatu, ze kterých se však nepodařilo vytvořit životaschopné embryo. Z předchozích odběrů jsou celkem tři zmrazená embrya. Současně též probíhá odběr vajíček u samic jižního poddruhu v evropských zoo. Vyvinutá embrya by se následně měla vložit do náhradních matek, která by mláďata donosila.

**Zoo Plzeň**

Pokud vím, tak nic podstatného se zde nestalo. Nadále se čeká na spojení Baabua a Manjuly.

**Zoo Ústí nad Labem**

Zde proběhl alespoň nějaký posun k obnovení chovu nosorožců. Ke konci roku proběhla sanace výběhu - vybagrování starého asfaltu a jeho srovnání. Před příchodem nových nosorožců však bude třeba zrekonstruovat i vnitřní prostory. Snad k tomu bude přistoupeno během následujícího roku.

**Zoo Zlín-Lešná**

Bohužel ani letos zde nedošlo k žádnému posunu. Pravděpodobně bude problém v samicích, ale nevím, zda se to nějak řeší.

****

Letošní rok byl bláznivý, nezbývá tak doufat, že ten příští bude mnohem lepší. Chtěl bych se vydat do Bratislavy, abych si nafotil nové nosorožčí samice, tak snad to vyjde.