Shrnutí dění u nosorožců v ČR a SR za rok 2021

19.01.2022 17:01

Jako každý rok, ani letos nevynechám tradiční shrnutí shrnutí chovu nosorožců za rok 2021!


**Zoo Bratislava**
Obě zdejší samice, Ada a Tootsie, si na sebe zvykly a skvěle spolu vycházejí. Podle původních zpráv měla letos dorazit ještě jedna samice, ale zřejmě z toho sešlo. Snad se povede rekonstrukce ubikací, jak bylo avizováno, aby mohl přicestovat mladý pár schopný reprodukce.


**Safari Park Dvůr Králové**
Zkraje roku přišla smutná zpráva o úhynu nejstaršího nosorožce u nás, mnohonásobné matky Jessi. Spolu s tím bylo oznámeno, že ve Rwandě uhynulo jedno z jejích mláďat, samice Jasmína. V červenci odešla mladá samice Ebi/ Emilka do Beekse Bergenu. Během letošního i minulého roku bylo zaznamenáno několik páření, snad povede k oznámení nějaké březosti, nebo ještě lépe porodu. Adeptek by bylo hned několik.
U tuponosých nosorožců se toho moc nedělo. Samce Kusiniho jsem ani jednou neviděl, Pamira jsem od stáda viděl vždy odděleného.
O projektech dvourohých nosorožců v Tanzánii a Rwandě též žádné zprávy nejsou, můžeme tak předpokládat, že si nosorožci vedou dobře a v případě Tanzánie nadále odchovávají svá vlastní mláďata.
U projektu na záchranu nosorožců tuponosých severních bylo mnohem více zpráv. Momentálně má tým BioRescue celkem 13 zamražených embryí, přičemž u jednoho z nich použili dosud nevyužité sperma samce Angalifu. Na podzim bylo rozhodnuto, že vzhledem k věku a zdravotnímu stavu již nebudou odebírána vajíčka od samice Nájin. I nadále však může být využita v projektu s kmenovými buňkami. V roce 2022 by se mohlo přistoupit ke vložení embrya (nejprve tedy jižního poddruhu) do náhradní matky. Teprve podle výsledků této techniky se přistoupí k zákroku s embryi severního poddruhu.


**Zoo Plzeň**
Ani letos se zde nic převratného nestalo. Nicméně první plzeňské mládě, Maruška, porodila ve Wroclawi své první mládě - samičku Kiran.

 

**Zoo Praha**

V roce 2021 proběhla přednáška o minulosti a budoucnosti chovu nosorožců v pražské zoo. V následujících letech bychom se měli dočkat nosorožců indických, které obsadí komletně přestavené Pláně, v prostoru dnešních výběhů zubrů a bizonů.


**Zoo Zlín-Lešná**
Ani zde nedošlo k žádnému posunu. Zapřemýšlel bych o výměně nebo dovozu nové samice, pokud by to prostory dovolovaly.