Shrnutí dění u nosorožců v ČR a SR za rok 2022

31.12.2022 13:23

Nastal poslední den roku a ten je vždy ve znamení shrnutí dění u nosorožců v našich zoologických zahradách! 

Zoo Bratislava

Ada a Tootsie si užívají spokojený důchod ve zdejších prostorných výbězích. Plánovaná rekonstrukce pavilonku byla zřejmě odložena.

Safari Park Dvůr Králové

Jako již tradičně, v Podkrkonoší se toho odehrává vždy nejvíc.
U nosorožců dvourohých jsme se letos dočkali po čtyřech letech dalšího narození mláděte. V březnu porodila samice Eva své druhé mládě, samečka, který dostal symbolické jméno Kyjev, má však i druhé - Eda. Další mládě se poté narodilo v polovině prosince, kdy samice Molly porodila své první mládě, samičku, jejíž jméno dosud neznám. Kromě toho se odehrálo několik transportů - zoo opustila mládenecká dvojice Joe a Elias, která našla nový domov v polské Poznani. Do Dvora naopak přicestovala mladá samice Kibeta z estonského Talinnu. Uvidíme, zda se nějakého přírůstku dočkáme i příští rok, v úvahu by připadaly samice Maisha a Jola.
V případě nosorožců tuponosých jižních k nějakému významnému posunu nedošlo. Stádo samic je stále průběžně připouštěno se samcem Pamirem, ale nemám žádné zprávy o tom, že by některé ze samic byla březí.
Na začátku příští roku se rozeběhne rekonstrukce nejstaršího nosorožčího pavilonu.
V případě záchranných projektů bylo dosaženo významných úspěchů. Při snaze zachránit nosorožce tuponosé severní bylo vytvořeno 22 embryí a pomalu se tak bude přistupovat k další fázi, tj. vložení embrya do náhradní matky. Pokroku bylo dosaženo rovněž v rámci zkoumání kmenových buněk, kdy se podařilo vytvořit primordiální zárodečné buňky, předchůdkyně spermií a vajíček. U projektů návratů nosorožců dvourohých do Tanzanie a Rwandy nemám příliš zpráv, z čehož lze usuzovat, že nosorožci žijí stále divočejším způsobem života a daří se jim dobře.

Zoo Plzeň
U plzeňského páru nedošlo k žádnému posunu, uvidíme, zda v příštím roce dojde k povolení k rozmnožování. Naopak u druhého plzeňského odchovu, samice Shakti-Růženky, se zadařilo a v Basileji porodila své první mládě, samce Ticana.

Zoo Zlín-Lešná
Ani u zdejší trojice nedošlo k žádnému posunu. Před rokem na jaře se nosorožci prvně pářili, ale protože nedošlo letos k žádnému porodu, nebylo páření zjevně úspěšné. Uvidíme, co přinesou další roky.