Tiergarten Schönbrunn - Zoo Vídeň

22.09.2018 13:58

Na jaře a konci léta jsem se poprvé vydal do vídeňské zoo, nejstarší zoologické zahrady světa. Zoo, která se nalézá v areálu zámku Schönbrunn, dlouho unikala mé pozornosti, protože jsem se tam neměl jak dostat. Když však jedna nejmenovaná žlutá společnost zřídila přímou vlakovou linku z Prahy do Vídně, navíc ve velmi dobrém čase, rozhodli jsme se Vídeň navštívit.

Během své více než dvěstěpadesátileté historie prošlo Vídní hned několik nosorožců několika druhů. Objevili se zde zástupci nosorožce jáského, nosorožce sumaterského, nosorožce dvourohého a nosorožce indického, který je zde chován i v současnosti. Jeho novodobý chov započal v roce 2006, kdy byl z nepálského útočiště pro divoká zvířata při NP Čitvan mladá pár nosorožců – Jange (*1997) a Sundari (*2003). Jange byl nalezen zraněný a postupně si natolik zvykl na lidskou přítomnost, že nebylo možné ho navrátit zpět do přírody. Podobný případ byl i u Sundari, která byla nalezena jako osamocené několikaměsíční mládě. V roce 2006 proto byli převezeni do Vídně. 

Jange je úplně slepý na levé oko a ani pravé němá úplně v pořádku. Sundari bude mít pravděpodobně problémy s reprodukčními orgány, protože se jí dosud nepodařilo zabřeznout. Popravdě ani nevím, zda dochází k nějakému připouštění. Každopádně se jedná o krásná mladá zvířata s krásným výběhem, který sdílí s antilopami jeleními, nilgau a jeleny sika.

Jange.

foto (c) Michal Peterka

Sundari.

foto (c) Michal Peterka

Sundari s ostatními obyvateli výběhu.

foto (c) Michal Peterka

Jeden ze dvou venkovních výběhů.

foto (c) Michal Peterka

Pavilon.

foto (c) Michal Peterka