Zoo Leipzig

12.06.2023 09:32

V červnu 2023 jsem po letech myšlenek a plánů konečně navštívil Zoo Leipzig (Lipsko). Najdete zde dva úchvatné pavilony - Gondwanaland - tropickou halu s takovým množstvím zvířat, že by se za něj nemusela stydět malá zoo a Pongoland - obrovský komplex pro čtyři druhy lidoopů. V tomto článku se však zaměříme na nosorožce dvourohé, kteří tu jsou chováni v expozici s názvem Kiwara - Kopje.

Nejprve se podívejme do historie. Chov nosorožců dvourohých východních započal v lipské zoo již v roce 1941, kdy byla dovezena samice z Tanzanie. V roce 1947 ze zoo odešla, nicméně zdroje se rozcházejí u cílového umístění. Šlo buď o Moskvu či Kyjev. Další nosorožci přišli v roce 1971. Šlo o pár z Východní Afriky, který zoo získala prostřednictvím obchodníka Ruheho. Samice uhynula v roce 1986, samec byl poté v roce 1988 odvezen do berlínské zoo. A tady to začíná být zajímavé, neboť z toho vyplývá, že šlo o samce Klause, se kterým se v tomto článku nesetkáváme naposledy. 

Novodobý chov byl nastartován v roce 1993, kdy z berlínské zoo přišla samice Saba (*1991). Jejím otcem byl právě samec Klaus, který v Lipsku žil v letech 1971-1988. V Berlíně žil pouze tři roky, než v roce 1991 uhynul, nicméně i za tak krátkou dobu stihl zplodit tři mláďata - samice Situ, Sabu a Nane. Její matkou pak byla Kilaguni, která se dožila úctyhodného věku 46 let. K Sabě se o měsíc později přidal samec Jasper (*1991) z královédvorského chovu, potomek legendárního páru Isis x Jimmi. Ze Dvora přišla následující rok ještě samice Sara/ Lipsi (*1992), narozená páru Jimm x Sali. Po aklimatizaci se v roce 1999 podařilo odchovat první mládě, kdy samice Sara porodila samici Nandi. O rok později porodila Saba samici Sarafine. V těchto letech také došlo k výměně samce s berlínskou zoo. Do Berlína odcestoval v roce 1999 Jasper a opačnou cestou putoval v roce 2001 Ndugu (*1996). V roce 2001 uhynula Sara. V roce 2003 odešla Saba do Hannoveru, kde se k ní v roce 2014 krátce přidal i Ndugu. Oba se do Lipska vrátili v roce 2015. Další mládě se podařilo odchovat v roce 2011, kdy Sarafine porodila své první mládě - samici Naimu. Nandi porodila své první mládě v roce 2013 - samici Samiu. Polsední mládě poté porodila samice Saba v roce 2017, kdy odchovala samce Sudana. V roce 2021 uhynul Ndugu a jeho místo o rok později obsadil samec Vungu (*2001) z Rotterdamu, původem z Port Lympne. Po odchodech mláďat a samice Nandi tak v Lipsku zůstává trojice Vungu, Saba a Sarafine. 

Kromě nosorožců dvourohých chovala lipská zoo rovněž nosorožce tuponosé. V roce 1968 přišel pár Conny/Karl a Else. Pár se nikdy nerozmnožil a nepomohl tomu ani příchod samce Shermana/Benna z Halle. Ten odešel v roce 1991 do Salzburgu a Karl s Else odešli v roce 1993 do dánského Knuthenborgu.

Conny/ Karl a Else na pohlednici ze Zoo Leipzig.

 

Saba je typická svými velkými rohy, které zřejmě podědila po své matce Kilaguni.

Sarafine je prvním potomkem samice Saby.

Vungu by se měl stát novým chovným samcem.

Nosorožci obývají část komplexu afrických výběhů s názvem Kiwara - Kopje. Ta byla pro nosorožce přestavěna v roce 2015, předtím nosorožci žili v centrální části, v místě současného výběhu koní Převalského. Jejich současný výběh je unikátní zejména zajímavou smíšenou skladbou zvířat. Celá expozice je rozdělena do třech výběhů. Pravý je určen pro samice a momentálně v něm společně žijí Saba a Sarafine. Do tohoto výběhu mohou zacházet i vodušky abok a gazely Thomsonovy z vedlejšího výběhu žiraf, zeber atd. Prostřední výběh je určen pro samce. A do tohoto výběhu mohou chodit i gepardi. Tuto kombinaci jsem si přál vidět, ale bohužel. Levý výběh pak je primárně pro gepardy, ale zřejmě sem mohou chodit i nosorožci. Nějakým způsobem sem poté mohou chodit i kočkodani husarští. Je to zajímavá kombinace, která ale evidentně funguje. Výběhy jsou moc hezké, přírodní, rozlehlé. 

Část výběhu samic. Sem mohou chodit i vodušky a gazely.

Druhá část samičího výběhu. Není to vidět, ale výběhy jsou od sebe oddělené neproniknutelnou hradbou kmenů a kamenů.

Výběh pro samce. Třetí výběh jsem nefotil, ale je oddělen částečně sklem a částečně vodním příkopem.

Ukázka zdejších cedulek.