Zoo Varšava

22.09.2018 14:51

Do zatím nejvzdálenější zoo jsme vyrazili na konci července 2018. Šlo o zoologickou zahradu v polském hlavním městě – ve Varšavě. Cesta nočním vlakem byla dlouhá, ale úsporná vzhledem k času. V zoo jsme mohli být celý den. Zoo ve mně zanechala velmi dobrý dojem, já se však především soustředil na nosorožce.

Varšavská zoo chová nosorožce indické od roku 2004. V roce 2006 dorazil z Berlína samec Kuba (Jacob) a o dva roky později samice Shikari ze Stuttgartu, tedy současný chovný pár. V roce 2012 se jim narodil první potomek – samec Byś I., kterého o dva roky později následoval Byś II. V roce 2018 Shikari porodila dalšího samečka, který dostal jméno Jung/Yang.

Měl jsem možnost pozorovat celou trojici. Vzhledem k deštivému počasí, které se střídalo s jasnou oblohou, byl Kuba často naložený v bazénku. Shikari s tehdy čtyřměsíčním Jungem se zdržovali hlavně u vchodu do pavilonu, ale občas přišli až samotnému hrazení výběhu. Samice má k dispozici velký výběh, samec poněkud menší. Oba výběhy mají vlastní bazén a kaliště.

Shikari

foto (c) Michal Peterka

Jung.

foto (c) Michal Peterka

Kuba.

foto (c) Michal Peterka

Výběh pro samce.

foto (c) Michal Peterka

Výběh pro samici s mládětem.

foto (c) Michal Peterka