Zoo Wroclaw

14.08.2019 22:03

Vyvrcholením léta 2019 byla návštěva Zoo Wroclaw. Podle popisu se jedná o nejstarší, největší a nejnavštěvovanější zoo v Polsku. Poslední dva roky jsme vymýšleli, jak se sem dostat, protože autem jsme jet nechtěli a tak jsme hledali spojení vlakem či autobusem. Jenže ani jedno nevycházelo podle našich představ. Jenže letos na jaře sem byla přesunuta Maruška (*2014) – první mládě nosorožce indického narozeného v Plzni. Mamka se tedy odhodlala a vyrazili jsme autem.

Wroclawská zoo je úžasná. Nevím, jestli úplně nejlepší, kterou jsem navštívil, ale rozhodně mezi nejlepší patří. Je to samozřejmě díky Afrykariu, Teráriu, Teritoriu Panter a pestré druhové skladbě zvířat. Ale pro mě byli největšími hvězdami nosorožci. K nim vedly hned mé první kroky. Asi půl hodiny se ve výbězích procházeli ošetřovatelé a něco kontrolovali (snad elektrické ohradníky), poté zalezli a potom se již otevřely dveře a ven vyšla Maruška. Zkusili jsme na ni zavolat a ona se podívala naším směrem (v tom si trochu fandím, spíš šlo o dílo náhody nebo prostě zvětřila lidi, ale na hlas asi nereagovala). Chvíli se nastavovala a potom se pustila do připraveného krmení. Mezitím jsme odběhli k Manasovi (*2010), Maruščinu partnerovi. Ten také zrovna žral. Manas pochází z francouzského Lisieuxu. Ve Wroclawi žije od roku 2012. Potom jsme se za nosorožci znovu vypravili po poledni, kdy oba dva nosorožci krásně aktivovali. Jak vidíte na fotce, Manas se ukázal v celé své kráse J. Maruška běhala po výběhu, drbala se o lampu a klády, chodila blízko k plotu, prostě jsem si ji dosyta užil.  Naposledy jsme šli k nosorožcům ve tři čtvrtě na čtyři, kdy jsme Marušku již bohužel venku nezastihli. Podobně jako v Plzni je samice na večer a přes noc v pavilonu a samec je ve výběhu (nevím teda, jestli i v noci). Manas tak měl k dispozici oba dva výběhy, které hojně využíval a předvedl se nám i z anfasu.

Nosorožci mají k dispozici dva výběhy – pro samce a pro samici. První je pro samici, v současné chvíli tedy pro Marušku. Výběh je postupně tvořen hlínou, pískem, kde místy vyrůstá tráva, a kouskem štěpky. V dispozici je i bazén, několik kmenů, klád na hraní či drbání a stojan s UV lampou (ten Maruška velmi využívá k drbání). Samčí výběh je menší, hliněný s trávou a štěpkou. Podobně jako ve vedlejším výběhu tu jsou klády, kmeny a navíc drbadlo. Tento výběh navíc ještě využívají vzácní giboni kápoví.  Pavilon je moderní, hezký, jako podklad je štěpka, návštěvníci na nosorožce koukají trochu z nadhledu, kolem jsou dřevěné kůly. Nosorožci mají k dispozici i bazének. V době naší návštěvy byl pavilon zavřený.

Maruška ve výběhu.

foto (c) Michal Peterka

Vzrušený Manas. Podle mě byla Maruška v říji nebo jí nastupovala.

foto (c) Michal Peterka

Maruška a Manas.

foto (c) Michal Peterka

Venkovní výběh samce Manase, který sdílí s párem gibonů kápových.

foto (c) Michal Peterka

Venkovní výběh samice.

foto (c) Michal Peterka

Venkoví bazén v samičí části výběhu.

foto (c) Michal Peterka

Vnitřek pavilonu

foto (c) Michal Peterka